Hoppa till innehåll

Civilsamhället och folkhälsan

7 juli, 2010
by

Ämnet för dagens första seminarium är hur folkhälsan påverkas av det som kallas civilsamhället, ideellt engagemang, den tredje sektorn, den sociala ekonomin. Är allt detta samma sak eller olika spår? SFFF:s vice ordförande Magnus började med en introduktion som visade att den självskattade hälsan är bättre hos ideellt engagerade svenskar än de som inte engagerat sig ideellt.

Från Playing for change kom Johanna Hallin och gav tio exempel på sociala entrepenörer och hur de fått hjälp med coaching och ekonomiskt stöd. Den ”skönt folkrörelsemarinerade” Erik Wagner från tankesmedjan Sektor 3 pratade om hur deltagande i föreningar kan öka meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet = KASAM. Från IOGT-NTO och Forum för frivilligt socialt arbete kom Anna Carlstedt för att dementera det svenska talesättet att ensam är stark och refererar bland annat till neuroekonomi. Hon frågar sig även hur vi ska nå de 20 % av befolkningen som inte alls är i kontakt med det svenska föreningslivet, då dessa ofta är arbetslösa och har svårt att hitta till föreningarna. Förutsättningarna för föreningar skiljer sig också beroende på inom vilket område de verkar, bland annat har skillnader i ersättning av ideellt arbete undersökts.

Stina Oscarsson från Orionteatern avslutar med att prata om mätbarshetsfällan och svårighet att mäta kulturella värden, något som även går att applicera på folkhälsoarbete. Ska effekter på hälsa och tillväxt vara målet med kultur eller finns det ett kvalitativt egenvärde som inte går att mäta? Kan kultur bidra till folkhälsa genom att vara ofullkomlighetsbejakande? Intressanta diskussioner fortsatte sedan om bland annat  överenskommelsen mellan regeringen, idéburna organisationer inom det sociala området och SKL och forskning kring tillväxt och kreativitet.

/Katrin R.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: