Hoppa till innehåll

Sett och hört i Almedalen 2

7 juli, 2010
by

Ingen sovmorgon här inte det är bara att gå upp och sen iväg på seminarium!

Aktivt liv – en lönsam investering för individ och samhälle? var titeln på ett frukostseminarium som Svenska handikappidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté gemensamt höll i. Medverkade gjorde läkaren Jan Lexell, Åsa L Norlin (paralympier) och Jacob Jacobsson (med flera guld från paralympics och bragdmedalgör).

Temat var hur idrotten kan vara ett hjälpmedel och stärka individer och kanske i vissa fall även ersätta personliga assistenter. Dessutom ökar ju dessa personers välbefinnande och hälsa.

FHI har tydligt konstaterat att många med funktionsnedsättning lider av onödig ohälsa som orsakas av utanförskap, att kroppen belastas på andra sätt, inaktivitet och övervikt. Personer med funktionsnedsättning kommer inte i kontakt med idrotten som är en stor folkrörelse i Sverige. Då många inte får vara med på skolidrotten introduceras de inte till idrott på samma sätt. Den första kontakten kan ofta vara genom besök hos sjukgymnasten där oförmågor diskuteras och besöken även kan vara smärtsamma. Jonas Jacobsson var alltid med under skolidrotten men det var först efter att han själv protesterat. Detta tror han har gjort att han än idag är aktiv.

Genom att vara aktiv kan många av de med funktionsnedsättning i större utsträckning klara sig själva. Åsa L Norlin berättar om ett exempel där ett tjejgäng som började med rullstolsrugby i början kom till träningen i specialbyggda stora bilar och med assistenter men efter ett par år kom de själva i bilar av vanlig storlek. Hon menar att politiker måste våga ställa krav och arbeta för att de med funktionsnedsättning ska bli mer aktiva. Folkhälsomålområde 9 är tydligt med att alla vuxna bör röra sig minst 30 min om dagen. -Det bör gälla alla, säger Åsa L Norlin. Tyvärr bromsas detta av organisationer som värnar mycket om allas rätt till assistans som ibland kan hämma utvecklingen hos den med funktionsnedsättning.

Förutom de direkt fysiska effekter kommer även positiva psykiska effekter av fysisk aktivitet även för denna grupp. Både genom att de kommer ut och får ett kontaktnät men även genom att de blir tränade och kan klara sig själva i större utsträckning. Precis som för alla oss andra mår även denna grupp bra av fysisk aktivitet! Vi får hoppas på en förändring!

/Malin S.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: