Hoppa till innehåll

En framtid där alla sjukdomar kan botas…

23 november, 2010

Lycka! Allt fler överlever hjärtsjukdom visar Öppna jämförelser som presenteras av Socialstyrelsen och SKL. Av de som drabbas av hjärtsjukdom avlider 13 procent inom 28  dagar jämfört med 30 procent för 20 år sen. Vården av härtsjuka har klart förbättrats och gör ständiga framsteg och även om det finns mycket kvar att göra har stora framsteg gjorts, utan tvekan!

Samtidigt presenterar CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) siffror om att fler unga röker och att ökningen har skett under bara några år. Nu diskuteras olika insatser som höjd tobaksskatt, lagstiftande om rökfria miljöer och ett förbud mot exponering av tobaksvaror i butiker. Även ett förbud mot användning av tobak bland ungdomar under 18 år har diskuterats men ogillas av många politiker som anser att fokus bör ligga på att stoppa försäljningen till unga.

Mitt emellan dessa två nyheter hamnar en viktig uppgift för folkhälsoarbetet i Sverige. Även om vården blir allt bättre så finns det en risk att försämrade eller fortsatt dåliga levnadsvanor äter upp sjukvårdens utveckling. Om fler blir sjuka men ändå kan behandlas minskar inga samhällskostnader. Så helt klart behövs insatser för att förbättra befolkningens levnadsvanor precis som insatser behövs för att förbättra sjukvården.

Vi vet det, men vet och förstår politikerna det?

Kolla in tobaksfria veckan på FHI. 

Visst-kan-du, Tobaksfria veckan (FHI)

No comments yet

Lämna en kommentar